20 hulpverleningszones
04/09/2023 om 00:16

Plenaire 2023

share-square share-square share-square share-square

Gerard Bouwmeester ademt brandweer. Als kleinzoon en zoon van brandweermannen, en opgegroeid als jeugdbrandweerlid, was het zijn lotsbestemming om zelf brandweerman te worden.

Met ruim twintig jaar ervaring, als vrijwilliger / parttimer vervult hij momenteel de rol van bevelvoerder in Utrecht. Maar Gerard Bouwmeester is meer dan alleen een brandweerman.

Gedurende zijn carrière heeft hij zich ook onderscheiden als docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en als secretaris bij de Nederlandse Nationale Bibliotheek. En sinds de laatste twee jaar heeft hij een leidende functie als directeur Bedrijfsvoering bij de Veiligheidsregio (en Brandweer) Haaglanden. Deze unieke achtergrond stelt hem in staat om het brandweervak vanuit verschillende perspectieven te bekijken en met elkaar te verbinden.

In Nederland wordt vaak gemopperd op 'de overheid' en het functioneren van de publieke sector. De brandweer ontspringt echter vaak de dans. En terecht! Terwijl andere overheidsinstanties dagelijks tegen hun grenzen aanlopen, blijft de brandweer altijd paraat om iedere brand te bestrijden.

Wat is het geheim van de brandweer? En nog belangrijker, hoe kunnen we deze geheime superkracht blijven koesteren en onderhouden, zodat we er ook in de toekomst van blijven profiteren? In zijn plenaire lezing zal Gerard Bouwmeester deze vragen met ons verkennen en inzichten delen.