De naam zegt het al: de allereerste taak van een brandweerkorps is branden blussen. Van een brand in de berm van een weg of in een bos tot een fabrieksbrand of een woningbrand: de brandweer snelt zo snel mogelijk met de juiste middelen te hulp.
Maar werken bij de brandweer is méér dan branden blussen. Naast het bestrijden van brand staan we ook in voor allerlei technische (wateroverlast, stormschade, wespennesten,…) en speciale interventies (grote ongevallen, ontploffingen,…), voor incidenten met gevaarlijke stoffen, voor dringende logistieke interventies,… We zijn preventief aanwezig op kleine en grote evenementen. En wat veel mensen niet weten, is dat we ook onze schouders zetten onder dringende geneeskundige hulpverlening met onze ziekenwagens. De hulpverleningszones nemen vandaag 70 tot 80 procent van het dringend ziekenwagenvervoer in ons land voor hun rekening.
Hieronder geven we graag een uitgebreid en gedetailleerd overzicht van alle types van oproepen die de brandweerkorpsen voor hun rekening nemen:
Brand
Technische interventies
Speciale interventies
Incident met gevaarlijke stoffen
Dringende logistieke hulpverlening
Preventieve aanwezigheid bij evenementen
Dringende geneeskundige hulpverlening (DGH)
Altijd het snelste brandweerkorps
De hulpcentrale 100 stuurt altijd de brandweerdienst die het snelst op de interventieplaats kan tussenkomen. Dat is niet, zoals vroeger, per definitie het korps van de betrokken gemeente. Gemeentegrenzen vormen geen obstakel. In een noodsituatie telt elke seconde.
Een tweede korps, het territoriaal bevoegde, wordt enkel uitgestuurd als het snelste korps niet alle middelen gelijktijdig kan uitsturen.
Elke interventie vraagt een aanpak op maat
Elke interventie is anders en vraagt dus ook een andere uitrukprocedure van de brandweer. De hulpcentrale zal de oproep beoordelen en beslissen hoeveel brandweermannen, welke voertuigen en welk materiaal het zal inzetten.