20 hulpverleningszones
17/08/2023 om 12:00

Mediawijs, online kansen en online risico's

share-square share-square share-square share-square

In een wereld die steeds meer gedigitaliseerd is, worden ook de brandweer en haar interventies meer dan ooit blootgesteld aan sociale media. Het delen van branden en andere interventies op platforms zoals sociale media brengt ons nieuwe uitdagingen.

Wat gedeeld wordt zijn momentopnamen en vertelt niet altijd het volledige verhaal.


 

Sociale media kan echter ook aanzienlijke mogelijkheden voor de brandweer betekenen. Campagnes bereiken een veel grotere doelgroep, kunnen gericht gepromoot worden en de bevolking en dringende meldingen bereiken snel hun doelgroep.

Daarom bieden wij graag de workshop "Mediawijs - Online Kansen en Risico's" aan, speciaal ontworpen voor de brandweer. Deze workshop benadert praktisch en doelgericht de online gevaren, maar ook de kansen die sociale media bieden. De workshop wordt gepresenteerd door Mediawijs, het toonaangevende Vlaamse kenniscentrum voor Digitale en Mediawijsheid, met ervaren lesgevers zoals Karen Linten en Yana Baetens.

Wat kun je verwachten tijdens deze boeiende workshop?

  • De impact van sociale media op de brandweer: We onderzoeken hoe brandweerinterventies, zowel de successen als de uitdagingen, snel en wijdverspreid worden gedeeld op sociale platforms. We identificeren de risico's van agressieve promotie en het inkorten van filmpjes, wat kan leiden tot misinterpretatie van de boodschap.
  • Mediawijsheid in de praktijk: Ontdek effectieve strategieën om bewust om te gaan met sociale media. Leer hoe je snel kunt reageren op negatieve berichten en hoe je misinformatie kunt aanpakken. Daarnaast bieden we praktische tips om de juiste boodschap over te brengen en de betrouwbaarheid van informatie te waarborgen.
  • Het benutten van online kansen: Leer hoe sociale media een krachtige tool kunnen zijn om de bevolking te bereiken voor belangrijke campagnes en het delen van cruciale informatie. Ontdek hoe je de betrokkenheid van het publiek kunt vergroten en tegelijkertijd positieve feedback kunt stimuleren.
     

Samen zorgen we ervoor dat de brandweer optimaal kan profiteren van de voordelen van sociale media, terwijl we ons bewust blijven van de mogelijke valkuilen. De workshop biedt een ideale gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen met andere brandweerprofessionals en Mediawijs-experts.

Wij geloven dat het vergroten van de mediawijsheid binnen de brandweergemeenschap van essentieel belang is voor een succesvolle en veilige online aanwezigheid.

Schrijf je vandaag nog in voor de workshop "Mediawijs - Online Kansen en Risico's" en help samen met ons de brandweer digitaal sterker te maken.

Wacht niet te lang, want de plaatsen zijn beperkt.

Samen creëren we een mediawijze brandweergemeenschap!

 

Mediawijs