20 hulpverleningszones
Brandweervereniging Vlaanderen
09/03/2022 om 20:13

Firefighters 4 Nepal in de bres voor Oekraïense collega’s

share-square share-square share-square share-square

Firefighters 4 Nepal (F4N) is een vrijwilligersorganisatie van Belgische brandweermannen die zich via materiaal en opleiding inzetten voor brandweerkorpsen op internationale schaal. Nu het conflict in Oekraïne in alle hevigheid woedt, wil F4N haar Oekraïense collega’s bijstaan waar ze kunnen. Via de Poolse brandweer zorgt F4N voor de levering van broodnodig medisch en brandweermateriaal. Het team wil snel schakelen en organiseert deze week nog een transport richting Polen.

F'N contacteerde dan ook Brandweervereniging Vlaanderen om deze oproep te verspreiden.

Vrijdag in de vroege ochtend vertrekt het team van F4N naar Polen met een volle 20 voet container.
Ze kregen een brandweervoertuig type haakarm van brandweerschool Paulo en een container van vriendenkring brandweer Brugge die reeds bijna volledig gevuld is met brandweermateriaal.
Donderdag volgt nog een dag administratief werk om in orde te zijn met alles (wetgeving op vlak van schenking brandweermateriaal, tachograaf vrijstelling, vrachtbrief) en de aanvraag van een rv punt bij brandweer Polen. Dit wordt bepaald op basis van je vrachtbrief.

F4N wil dan ook de brandweerschool Paulo en de provincie Oost-Vlaanderen bedanken voor de ondersteuning. 

quotes
Wil je als hulpverleningszone materiaal naar Oekraïne brengen? F4N helpt u graag op verder.”

Als er zones zijn die materiaal naar Oekraïne willen brengen, dan bieden wij bij deze onze ervaring en know how aan door in maart misschien nog een tweede missie op te zetten. Willen zij een schenking doen, maar weten niet goed hoe dit bij de juiste mensen komt, willen wij dit voor hen doen.

Een missie gecoördineerd door de Poolse brandweer

De ondersteuningsmissie van F4N kadert in een overkoepelende missie, gecoördineerd door de Poolse brandweer. De Poolse brandweerkorpsen staan in nauw contact met de Oekraïense brandweer en volgen zo de noden vanop het terrein op. Zo is er momenteel een acuut tekort aan medisch materiaal, maar ook aan brandweermateriaal. Omdat er in grote delen van Oekraïne problemen zijn met de stroomvoorzieningen, is er ook grote vraag naar powerbanks. F4N levert in functie van deze noden de materialen uit haar eigen stock.

foto materiaal
Snelle en krachtige bijstand

Als vrijwilligersorganisatie kan F4N zeer snel schakelen en het doel is dan ook om de nodige materialen deze week nog richting Polen te transporteren. De leden schakelden hiervoor een versnelling hoger en bereiden alle logistieke aspecten voor in nauw overleg met de Poolse brandweer. Zo willen ze hun Oekraïense collega’s, die momenteel in uiterst zware omstandigheden moeten werken, een hart onder de riem steken.

quotes
Solidariteit is immers wat deze Belgische brandweerlieden drijft.”
Firefighters 4 Nepal, niet alleen voor Nepal

Wat oorspronkelijk begon als een ondersteuningsproject voor de Nepalese brandweer, groeide intussen uit tot een flexibele organisatie die haar collega-brandweermannen bijstaat waar en wanneer nodig. Zo zorgden de Belgische brandweerlieden van F4N vorige zomer nog voor bijstand aan de Griekse brandweer bij het bestrijden van de hevige bosbranden. Solidariteit is immers wat deze Belgische brandweerlieden drijft.

Over Firefighters 4 Nepal

F4N is erkend door de Koning Boudewijnstichting en officiële 4de pijler organisatie. Daarnaast hebben ze een ondernemingsnummer en een EORI nummer dewelke het toelaat om over de ganse wereld te opereren.

Alle info op www.f4n.be

Wil je als hulpverleningszone meehelpen?

Alle hulp is welkom en kan via info@F4N.be